GeelLaakdalWesterlo

Affakkeling Ineos al heel weekend bezig

Mobiele installatie Zandhoven

De gecontroleerde verbranding (affakkeling) bij Ineos op de grens van Geel en Laakdal blijft actief. De twee mobiele fakkels ter hoogte van Zandhoven zijn ook in werking gezet. De druk in de pijpleiding gaat hierdoor sneller verminderen. Dat is nodig om de herstellingen aan de leiding in Westerlo te kunnen uitvoeren. De verwachting is dat het gas maandag uit de leiding is verwijderd.

De gemeentelijke fase van het rampenplan in Westerlo blijft van kracht. Op die manier kunnen de veiligheidsdiensten in samenwerking met de beheerder van de pijpleidingen het ledigen van de ethyleenleiding en het affakkelen van het ethyleengas bij Ineos in Geel en Zandhoven blijven opvolgen. De civiele bescherming blijft ook continue metingen doen op de locatie van het lek.

De gecontroleerde verbranding of affakkeling is een gevolg van het incident met de pijpleiding in de Nijverheidsstraat in Oevel. In de nacht van donderdag op vrijdag werd er een klein lek vastgesteld in een leiding ethyleen ter hoogte van het cosmeticabedrijf Estée Lauder in de Nijverheidsstraat langs de E313 in Oevel. Het gaat over een pijpleiding die loopt van de haven van Antwerpen naar Duitsland.