Geel

Gratis kramen volgend jaar voor verenigingen op Geelse kerstmarkt?

Open VLD gaat een vraag stellen op de gemeenteraad over de afgelasting van de kerstmarkt afgelopen weekend. Zaterdagnamiddag waren er buien met felle windstoten en die bliesen verschillende tentjes weg alsof het kaartenhuisjes waren. De politie en de brandweer konden niet langer de veiligheid garanderen en besloten de kerstmarkt te sluiten. Volgens Jong VLD de enige mogelijke beslissing. Zij waren toen geld aan het inzamelen in een kraam ten voordele van vzw De Waaiburg.

Om het inkomensverlies te compenseren en het leed van de standhouders te verzachten neemt het schepencollege op maandag 16 december een beslissing om de standgelden al dan niet terug te betalen. Gemeenteraadslid voor Open VLD Lieselotte Thys verwacht een grondige evaluatie en toelichting bij de beslissing, alsook een voorstel ter compensatie van de geleden verliezen.

Voor Jong VLD Geel kan er geen twijfel bestaan. “De kraampjes zijn amper 2 uur open geweest. Terugbetaling van het standgeld voor de kraampjes is het absolute minimum”, klinkt het bij de jonge liberalen. Want vele verenigingen blijven met veel vragen achter. Aankopen zijn gebeurd, eten moet worden weggegooid en onmisbare inkomsten zijn verloren.

Maar er is meer nodig volgens Jong VLD. De kerstmarkt heeft al langer last van een tanende populariteit. Sinds de verhuis van de Markt naar de parking op de Havermarkt neemt het aantal standhouders jaar na jaar af. Ook moeten ze de concurrentie aangaan met ‘Geel Wintert’.