Geel

Zaakvoerder malafide rijschool veroordeeld tot 40 maanden cel

De zaakvoerder van de voormalige rijschool Proficiat uit de Stationsstraat in Geel kreeg een gevangenisstraf van veertig maanden en een beroepsverbod van tien jaar en een boete van 3000 euro. De rechtbank beval ook de onmiddellijke aanhouding van de oplichter. Hij kwam niet opdagen voor de rechter en is bij verstek veroordeeld.

Met de slogan ‘Behaal uw rijbewijs in de best mogelijke omstandigheden lokte de zaakvoerder twee jaar geleden vele kandidaat-bestuurders naar zijn rijschool. Wie in de mooie beloftes van rijschool Proficiat trapte, was er aan voor de moeite. De rijschool was niet erkend en kon dus ook geen bekwaamheidsattesten afleveren om een voorlopig rijbewijs te krijgen.Tijdens de paar rijlessen die de leerlingen kregen, moesten ze taxichauffeur spelen. De ‘lesgever’ zat terwijl ook spelletjes te spelen op zijn gsm in plaats van instructies te geven.

Toen leerlingen achter hun bekwaamheidsattest vroegen, had de zaakvoerder altijd een smoesje klaar waarom hij die op dat moment nog niet kan afleveren. Toen de smoesjes waren uitgewerkt en de mensen echt aandrongen op het attest, leverde hij vervalste attesten af. In totaal maakte hij zo 66 slachtoffers met Rijschool Proficiat.

Nazicht op internet leert ons dat hij intussen terug in Nederland woont. Ook daar heeft hij intussen een rijschool met de naam Proficiat opgericht en regent het op internet en sociale media klachten over een gelijkaardige oplichting door de man.