Geel

Janssen Pharmaceutica start in Geel productie van desinfecterende handvloeistof om ziekenhuistekorten aan te vullen in de strijd tegen het coronavirus

Bij Janssen Pharmaceutica in Geel startte zondag een nieuw productieproces om op zeer korte termijn het acute tekort aan desinfecterende handvloeistof in de Belgische ziekenhuizen aan te vullen. De vestiging van Janssen in Geel laat een snelle start van een nieuwe productie conform alle kwaliteits- en veiligheidsregelgevingen toe.

Momenteel is er in België zo’n 20.000 liter desinfecterende handvloeistof nodig om aan de vraag van verschillende zorginstellingen te voldoen. In verschillende hospitalen gaan de beschikbare reserves volgende week al uitgeput zijn.

“Dankzij de vrijwillige inzet van een groot aantal medewerkers is het bovendien mogelijk de noodproductie naast de normale productie van andere essentiële geneesmiddelen te organiseren. De bevoorrading van andere geneesmiddelen voor patiënten komt dus niet in het gedrang”, aldus Stef Heylen, Managing Director Janssen Pharmaceutica.

De snelle productie is mogelijk dankzij een nauwe samenwerking met andere bedrijven. Zo levert Tereos gratis ethanol aan Janssen en Filliers, dat ook desinfecterende handvloeistof gaat produceren. Op zijn beurt levert Janssen andere ontbrekende grondstoffen aan Filliers.

Als alles volgens plan verloopt, zal de desinfecterende handvloeistof vanaf dinsdag kunnen geleverd worden aan het UZ Gent en het UZ Leuven, waarna ze verder binnen het ziekenhuis- en zorgnetwerk verdeeld zullen worden.