GeelKasterleeLaakdal

Rode Kruis zoekt donoren om bloed te geven

De heropstart van de ziekenhuizen zorgt voor meer nood aan bloed. Door de coronacrisis stelden ziekenhuizen alle niet dringende ingrepen en operaties uit. Dat maakte dat er veel minder bloed nodig was in ziekenhuizen en het Rode Kruis wekenlang tegen een meer dan comfortabele bloedvoorraad aankeek.

De ziekenhuizen draaien al enkele weken op volle toeren en de vraag naar bloed, plasma en bloedplaatjes steeg enorm. Het Rode Kruis levert op dit moment meer bloedproducten per dag aan ziekenhuizen dan dat het geval was vóór de coronacrisis. De reden daarvoor is dat ziekenhuizen alle uitgestelde behandelingen aan het inhalen zijn. Het rode kruis doet een oproep om bloed te komen geven.

Vroeger was het niet nodig om een afspraak te maken voor je bloed kwam geven, maar sinds de coronacrisis, is dit een extra maatregel die van kracht is. Met een afspraak blijft het aantal aanwezigen op een mobiele bloedinzameling en in de donorcentra onder controle en kan het rode kruis er voor zorgen dat social distancing tussen donoren en rode kruis medewerkers gerespecteerd wordt. Donoren zijn ook verplicht een mondmasker te dragen en worden gevraagd een eigen masker mee te brengen.

Een afspraak maken is verplicht en doe je via www.rodekruis.be/waargeven of bel je naar 0800 777 00.