Laakdal

Er komt een polyvalent gebouw naast GBS Eindhout

Dit najaar wordt er naast de Gemeentelijke Basisschool Eindhout een nieuwe turnzaal, buitenschoolse kinderopvang en judozaal gebouwd. Het gemeentebestuur koos voor een BEN, bijna energieneutraal, gebouw. Het wordt doorgedreven geïsoleerd en er worden ook zonnepanelen en een warmtepomp geïnstalleerd. Ook het regenwater gaat gerecupereerd worden.

Goed nieuws voor judoclub Samurai. Zij krijgen daar ook nog een cafetaria bij, aldus schepen van Sport Benny Smets. Tijdens de bouw vinden de trainingen van de judoclub plaats in de turnzaal van basisschool De Schans in Veerledorp. De nieuwe turnzaal voor de school in Eindhout gaat na de schooluren ook gebruikt worden voor andere sporten om de piekmomenten in de sporthal op te vangen.

De huurkosten van de huidige buitenschoolse kinderopvang vallen weg door de bouw van een nieuwe in Eindhout. Ook is de verbinding met de school heel eenvoudig, waardoor er ook geen busvervoer moet voorzien worden. Niet alleen financieel voordelig, maar ook goed voor het milieu, aldus schepen van Welzijn en Gezin Raf Moons. In de open zone naast het gebouw wordt er ruimte voorzien voor 36 parkeerplaatsen. Een mogelijk tekort aan parking gaat op piekmomenten opgevangen worden door een Kiss&Ride strook in de Schoolstraat.

Maar het Laakdalse bestuur zet vooral in op duurzame mobiliteit. Om dit te stimuleren rolt men in samenwerking met IOK in het najaar het buck-e-project uit. Schepen van mobiliteit Frank Sels zegt dat met dit systeem met chipherkenning de kinderen, die met de fiets en te voet naar school komen, worden beloond met dukaten die zij ondermeer bij de lokale handelaars of op de kermissen kunnen inruilen.