Kasterlee

Tieners worden al tien jaar samengebracht met ouderen

Het project ’10-Ager meets senior’ vierde dit schooljaar zijn tiende verjaardag. Maar door de coronamaatregelen konden de tieners er niet bij zijn bij het slotmoment van dit schooljaar. Omdat de leerlingen met te veel zijn om de social distancing te garanderen. Het slotmoment ging toch door. Enkele senioren waren aanwezig en zij namen een mooi boekje in ontvangst met verhalen, foto’s en interviews van tijdens het project. De leerlingen stuurden een selfie-foto in met daarop een boodschap, zo waren ze er toch ook een beetje bij. Het werd alsnog een warm (letterlijk en figuurlijk) slot van een mooi project.

De leerlingen van het Sancta Maria Instituut in Kasterlee van de afdeling Sociale en Technische vorming maakten door het project kennis met de leefwereld van de ouderen. De leerlingen leren door dit project ouderen begrijpen en respecteren. Het effect dat de jongeren hebben bij mensen met dementie is voor iedereen een verrassend boeiende ervaring en werkt taboedoorbrekend. Ouderen vinden het fantastisch om verhalen te vertellen over hun jeugd. De jongeren steken ook een handje toe, door bijvoorbeeld te helpen bij ‘de koffietoer’ in het woonzorgcentrum De Witte Bergen in Lichtaart.

Schepen van senioren Sumati Adriaensen vertelde dat het project perfect past in de doelstelling van het gemeentebestuur om een leeftijdsvriendelijke gemeente te zijn.