GeelKasterleeLaakdal

Bijkomende strenge coronamaatregelen in Provincie Antwerpen

Provinciegouverneur Cathy Berckx besliste om een aantal bijkomende strenge coronamaatregelen in te stellen. Het is absoluut noodzakelijk om het aantal sociale contacten te beperken om de razendsnelle verspreiding van het coronavirus te stoppen. Deze maatregelen vormen een aanvulling op de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad van donderdag 23 juli. De politie ziet toe op een strikte naleving en kan overtredingen sanctioneren.

De weekbubbel van 15 wisselende contacten maakt plaats voor een bubbel van 10 vaste contacten voor de komende 4 weken. Deze 10 vaste contacten gelden op gezinsniveau, niet op individuele basis. Je eigen gezinsleden tellen niet mee in de lijst van tien. We spreken hier over privécontacten buiten het gezin, dus niet de georganiseerde contacten via het werk; de sportclub, kinderopvang, zomerschool of jongerenkamp. Per gezin noteer je voor jezelf de namen van deze tien vaste contacten: naam, e-mail en gsm. Dit is belangrijk voor contactopvolging bij een eventuele besmetting. Respecteer ook binnen deze sociale bubbel op elk moment de afstand van 1,5 meter. Dit verschilt van de afstandsregels met de vroegere sociale weekbubbel. Alleen met huisgenoten hoef je de afstand niet te bewaren. Ook wordt geadviseerd om met aandrang alle privéfeesten uit te stellen. Familiefeesten vormen door de vertrouwelijke omvang van de aanwezigen één van de belangrijkste superverspreiders.

Op het publiek domein geldt een samenscholingsverbod van meer dan 10 personen. Met de bijkomende maatregelen beoogt de provinciegouverneur het afremmen van de exponentiële coronagrafiek binnen een termijn van vier weken. Alleen zo maken we een kans om een nieuwe lockdown te voorkomen. Omzeil de maatregelen niet, maar pas ze consequent toe.