Geel

Geel zoekt een stadsdichter

Geel zoekt naar een stadsdichter die creatieve gedichten over de stad kan maken en voordragen. Om de perfecte kandidaat te vinden, lanceert de stad een wedstrijd waar Gelenaren met dichterlijk talent zich voor kunnen inschrijven. Deelnemers leggen hun gedichten voor aan een jury en het schepencollege, die vervolgens de beste kandidaat weloverwogen uitkiezen. De stad maakt de winnaar bekend op Gedichtendag, 28 januari 2021.

Een stadsdichter draagt bij tot het sociaal-culturele klimaat van de stad en schrijft Nederlandstalige gedichten die betrekking hebben op Geel en draagt zijn werk voor tijdens culturele activiteiten en bij belangrijke gebeurtenissen. Hij maakt zijn gedichten zichtbaar en tastbaar door op een creatieve en verrassende manier te werk te gaan. Zo bereikt de stadsdichter Gelenaren die uit zichzelf minder affiniteit hebben met woordkunst.

De stadsdichter wordt aangesteld voor een periode van twee jaar. Hij voorziet jaarlijks zes gedichten verspreid doorheen het jaar. Het stadsbestuur bepaalt het onderwerp van twee gedichten. De vier overige zijn vrij in te vullen en de vorm van de gedichten is vrij te bepalen.

Kandidaten leveren vier gedichten af voor 1 november 2020 per mail aan cultuur@geel.be. Twee van de vier gedichten moeten iets te maken hebben met Geel of met je motivatie om stadsdichter van Geel te worden. Het thema van de twee andere gedichten kan je zelf kiezen. Eén van de 4 gedichten moet een virtuele voordracht zijn, zodat men kan zien dat je niet enkel een vlotte pen hebt, maar ook vlot je werk kan voordragen.

Een onafhankelijke deskundige jury beoordeelt alle ingezonden gedichten en maakt een selectie voor het schepencollege. Het schepencollege duidt de winnaar aan. De winnaar wordt uitgenodigd voor een gesprek met een afvaardiging van de jury, om het verdere verloop en de verwachtingen toe te lichten.

Op www.geel.be/stadsdichter vind je het volledige wedstrijdreglement en meer informatie.