Laakdal

Prolaakdal heeft bedenkingen bij extra provinciale coronamaatregelen

De partij Prolaakdal vindt de extra maatregelen van gouverneur Cathy Berx voor de ganse provincie een stap te ver voor landelijke gemeenten zoals Laakdal. Maatregelen zijn absoluut nodig om Covid-19 een halt toe te roepen. Dat er extra maatregelen komen in de agglomeratie Antwerpen lijkt voor de partij heel normaal. Maar deze integraal opleggen aan gans de provincie is voor de Laakdalse partij een stap te ver.

Samenscholingen van meer dan 10 personen, daar kan Prolaakdal zich nog in vinden. Een mondmasker altijd op zak hebben en van zodra dat je in een zone komt waar social distancing van 1,5 m niet lukt een mondmasker verplichten, zou ook zinvoller zijn dan eisen om overal op publiek domein een mondmasker te dragen. Net zoals het gebruik van mondmaskers in winkels en openbare gebouwen (gemeentehuis, bib, sporthal) al een feit was.

De zin van een avondklok in Laakdal en andere landelijke Kempense gemeenten stelt men in vraag. Prolaakdal doet een oproep aan de landelijke gemeenten om samen te werken om de beslissing vanuit Antwerpen aan te passen aan de lokale omstandigheden.

De contactopsporing werkt nog altijd niet naar behoren. In geval er in Laakdal  toch een tweede coronagolf zou komen, wilt men beter voorbereid zijn en goed weten hoe deze verspreid zit over de gemeente. Hier wilt men het heft in eigen handen nemen en durft men te rekenen op de burgerzin van de Laakdalse inwoners en pleit men voor de installatie van een centraal meldpunt in de gemeente.

Inwoners die een coronatest ondergaan, kunnen dan het resultaat makkelijk doorgeven; zowel positief als negatief. Deze info wordt dan enkel gebruikt om een mogelijke tweede uitbraak snel in kaart te brengen zodat men lokaal sneller en proactief kan reageren. Op dit moment is een meldpunt natuurlijk nog niet onmiddellijk zinvol maar dit kan wel nuttig zijn in geval van een tweede uitbraak.