Geel

Twee nieuwe Geelse streekproducten: een elixir en koffielikeur

Twee nieuwe Geelse dranken werden voorgesteld naar aanleiding van de vijfjaarlijkse Dimpnadagen. Bakker Peter Steurs en zijn vrouw Astrid Clonen presenteren het Sint-Dimpna Elixir en de Sint-Gerebernus koffielikeur. Beide dranken werden door het koppel ontwikkeld op vraag van het Geelse stadsbestuur. Naar aanleiding van de coronamaatregelen werden die Dimpnadagen naar 2021 uitgesteld. Het elixir en de koffielikeur zijn echter te lekker om een jaar op de plank te blijven staan.

De Geelse patroonheilige Sint-Dimpna wordt elke vijf jaar extra in de bloemetjes gezet tijdens de Dimpnadagen. Die hadden dit jaar tijdens de maand mei moeten plaatsvinden. Het coronavirus besliste daar echter anders over en de festiviteiten werden een jaartje uitgesteld naar volgend jaar.

In het kader van de Dimpnadagen had het Geelse stadsbestuur bij monde van schepen Nadine Laeremans aan Peter Steurs en zijn vrouw Astrid Clonen de vraag gesteld om een nieuw streekproduct ter ere van Dimpna te ontwikkelen. Peter en Astrid zijn op dat vlak immers niet aan hun proefstuk toe en bedenken regelmatig nieuwe lokale producten: de Geelse saffraanmoppen, het Dimpnakoekje, Geelse hartjes en recent nog de uilskuikens in chocolade zijn slechts enkele lekkernijen van hun hand. Met hun eigen ‘Yellow Gin’ hebben ze al bewezen dat ze ook met drank creatief aan de slag kunnen gaan.

© Stad Geel

Aan de uitgebreide collectie worden nu ook het Sint-Dimpna Elixir en de Gerebernus koffielikeur toegevoegd. Over de benaming diende niet lang nagedacht te worden: de Geelse patroonheilige Sint-Dimpna leent haar naam aan een verrukkelijk elixir, haar biechtvader Gerebernus aan de eerste Geelse koffielikeur. Het elixir bevat toetsen van gember, limoen, sinas, vanille, anijs, iriswortel en bergalsem. Omdat het smakenpallet zo uitgebreid is zijn er weinig suikers toegevoegd. De koffielikeur is een gedistilleerde drank met een zachte koffiesmaak die als borrel gedronken kan worden of als smaakmaker kan dienen in verschillende recepten. Beide dranken hebben een alcoholpercentage van 21%.


© Stad Geel

Het Sint-Dimpna Elixir en de Gerebernus koffielikeur zijn verkrijgbaar in de bakkerij van Peter en Astrid aan de Dr. Van de Perrestraat en de stad schenkt de dranken ook tijdens activiteiten gelinkt aan haar patroonheilige.