GeelKasterleeLaakdal

Vanaf 1 augustus kan je asbest terug naar IOK recyclageparken brengen

Vanaf 1 augustus kan asbest opnieuw aangeleverd worden op de recyclageparken. Asbest dat wordt aangeleverd op het recyclagepark, moet voortaan verpakt worden in transparante, plastic folie. Grote stukken asbestafval, zoals golfplaten, verpak je in doorzichtige plastic bouwfolie. Gebruik folie van minstens 100 micron (0,1 millimeter dik). Deze folie vind je ondermeer in doe-het-zelf winkels. Sluit goed af met een stevige plakband.

Kleinere stukken asbestafval zoals leien, kan je in doorzichtige plastic folie, maar ook in stevige, transparante plastic zakken verpakken. Verpak ze 2 keer in plastic zakken en sluit goed af met een stevige plakband. De plastic folie of plastic zakken moet(en) altijd transparant zijn. Zorg ervoor dat het verpakte asbest vlot hanteerbaar blijft. Dus maximaal 2 golfplaten per pak. Volgens Katleen Mertens moet asbest voortaan verpakt aangeleverd worden omdat de wetgeving is gewijzigd.

© IOK Afvalbeheer

Het IOK zet extra capaciteit in, maar als de asbestcontainers op de recyclageparken vol zijn, is er die dag geen afvoer meer mogelijk. Stel de afvoer van asbest dus nog even uit als het mogelijk is. Als u uw asbest golfplaten of leien al wilt verwijderen, kunt u deze ook alvast verpakken in plastic bouwfolie en op die manier tijdelijk veilig stockeren.

Ook de ophaling aan huis van asbest start voor nieuwe aanvragen weer vanaf 1 augustus. De aanvoer van asbest is 5 maanden niet mogelijk geweest. Het IOK verwacht daarom een zeer grote toestroom op de recyclageparken en veel aanvragen voor de ophaling aan huis. De ophaling aan huis is niet gratis, maar wel aan sterk gereduceerde tarieven door de tijdelijke ondersteuning van Vlaanderen. Tot 80% goedkoper.

Concreet levert IOK Afvalbeheer plaatzakken of een container (15m³) en persoonlijke beschermingsmiddelen. In 1 plaatzak passen ca. 13 golfplaten. Vanaf ca. 80 platen of 180 m², krijg je een container. Je kan maximaal 2 containers aanvragen. Je vult de plaatzakken of container zelf met jouw asbestgolfplaten en/of asbestcementleien. Nadien wordt de container of plaatzak(ken) opgehaald.

Een plaatzak kost 30 euro (20 euro vanaf de 2de plaatzak) en een container 170 euro. Alle info op www.iok.be/asbest.