Laakdal

Akkerbouwbedrijf & Hoevewinkel Van Elven uit Veerle verkoopt groene streekstroom

Het landbouwersbedrijf Van Elven in Veerle levert vanaf nu stroom van hun zonnepanelen rechtstreeks aan lokale consumenten. Het bedrijf werkt hiervoor samen met het energieplatform Bolt. Volgens CEO Pieterjan Verhaeghen van Bolt is het in deze coronatijden ontzettend belangrijk om lokaal te kopen om de lokale economie te steunen. En dat geldt volgens hem ook voor elektriciteit. Want als je echte groene energie van bij ons koopt, ondersteun je lokale producenten én de energietransitie van de streek.

Het dak van de hoeve van Van Elven ligt vol zonnepanelen. De ongebruikte stroom die vroeger gewoon naar het elektriciteitsnet ging, wordt nu aangeboden aan lokale consumenten via het energieplatform Bolt. Nele Devoghel en Stefaan van Elven zijn een landbouwerskoppel met een akkerbouwbedrijf gespecialiseerd in de teelt en het verpakken van aardappelen, wortelen en uien in Veerle.

© BOLT

“We vonden het altijd frustrerend dat onze ongebruikte groene stroom verloren ging en grijze stroom werd op het algemene net. Daarom sluiten we graag aan bij het energieplatform van Bolt. Op die manier schudden we de grote energiebedrijven wakker. Het idee een beetje van de markt weg te halen bij de grote spelers, strookt mooi met onze kernactiviteit. Met ‘Vers van de Boer’ proberen we zoveel mogelijk van onze producten af te zetten in de korte keten.”

De elektriciteit die door Van Elven wordt opgewekt is voldoende om 11 gezinnen van stroom te voorzien. Lokaal en groen consumeren extra belangrijk in tijden van corona. Dankzij het energieplatform Bolt kunnen mensen rechtstreeks groene energie afnemen bij (kleine) lokale energie-opwekkers. Bolt wil op die manier meer draagvlak creëren voor groene ambities. Bolt geeft de producenten een gezicht en een podium in de regio waar ze nieuwe groene projecten willen ontwikkelen. Op deze manier wil Bolt de energietransitie verder ondersteunen.

“De roep om lokaal te shoppen klinkt al lang. Door Bolt kan je ook energie ‘van bij ons’ kopen. Wij koppelen lokale groene stroom opwekkers aan lokale consumenten,” vertelt Pieterjan Verhaeghen, CEO van Bolt. “Bovendien help je ons land op die manier om de broodnodige klimaattransitie te maken. 90 % van de zogezegd groene elektriciteitscontracten in ons land helpt de vergroening van Vlaanderen niet vooruit: het is sjoemelstroom gefabriceerd door buitenlandse garanties van oorsprong. De wereld na corona zal er sowieso anders uit zien, en hopelijk ook groener.”