GeelKasterleeLaakdal

Bijna 35% van Kempense bedrijven draait minder omzet door verstrengde coronamaatregelen in de provincie

34% van de bedrijven in de regio Mechelen en Kempen zegt minder omzet te draaien door de verstrengde maatregelen die op 29 juli zijn ingegaan in de provincie Antwerpen. Dat blijkt uit een nieuwe enquête van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. Vooral het feit dat klanten wegblijven weegt door in de omzetcijfers. Het verlies kan gaan van 10 to meer dan 50 procent van de omzet.

Volgens gedelegeerd bestuurder Tom Laveren zijn de pas aangekondigde gerichte extra steunmaatregelen van de Vlaamse regering een noodzaak voor de getroffen ondernemingen. Nu we in Vlaanderen volop in de tweede golf van de coronacrisis zitten, kondigde de Vlaamse regering bijkomende steunmaatregelen aan. Die steun gaat naar ondernemingen die in augustus en september van dit jaar een zwaar omzetverlies gaan lijden. Het verlies moet meer dan 60 procent zijn in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

“Het is positief dat de regering bijkomende maatregelen neemt. De zakken van de overheid zijn niet oneindig. Dat besef is er. Daarom is het belangrijk dat het hier om gerichte compensaties voor omzetverlies gaat”, zegt Tom Laveren. “De tweede coronagolf dreigt heel wat rechtkrabbelende ondernemingen kopje onder te duwen, vooral in de sectoren van evenementen, horeca en handel. Uit onze nieuwste enquête blijkt dat er nood is aan die steunmaatregelen. Zeker nu er in de provincie Antwerpen verstrengde maatregelen van kracht zijn.”, aldus Laveren.