GeelLaakdal

Minder dan 6 coronapatiënten in Ziekenhuis Geel

In Ziekenhuis Geel liggen nu nog maar heel weinig patiënten met COVID-19. Zij liggen op een gewone afdeling, geïsoleerd in hun kamer van de andere patiënten. Tot nu toe liggen nog geen coronapatiënten op de intensieve zorgen. Ook is er nog geen speciale COVID-afdeling geopend, dat gebeurt pas vanaf 6 coronapatiënten. In het Geelse ziekenhuis ziet men nog geen stijgende trend. Ook in de rest van de ziekenhuizen in de Kempen ziet men geen stijgende trend. Voor de provincie Antwerpen liggen de meeste opgenomen coronapatiënten vooral in de stad Antwerpen.

Wel worden meer mensen onderzocht en getest door een huisarts in het triagecentrum naast het ziekenhuis. Het gaat vooral om jongere mensen die, wanneer de test positief is, thuis in quarantaine kunnen uitzieken en niet op intensieve zorg belanden. Het triagecentrum huist nu nog in de Kogeka-school, maar verhuist binnenkort naar een nieuw containergebouw naast de bezoekersparking. Daarvoor zijn de werken al gestart.
Sinds 29 juli is de dienst spoedgevallen opgedeeld in een COVID en niet COVID-zone. Op de spoed komen meer mensen over de vloer met gelijkaardige symptonen als COVID-19, zoals koorts en luchtwegenproblemen. Na een test blijkt dat de meesten van hen geen corona hebben.

Ziekenhuis Geel is klaar voor de tweede golf. De procedures uit de eerste golf hebben hun nut bewezen en blijven van toepassing of worden nog verder gefinetuned. Ook voorziet men opleidingen over intensieve zorgen voor de medewerkers. Een draaiboek is opgesteld op basis van de ervaringen uit de eerste golf. Dat draaiboek bepaalt vanaf hoeveel coronapatiënten men welke Covid-afdelingen moet openen en wat de maximale capaciteit is voor de opvang van Covid-patiënten.

Ziekenhuis Geel blijft maximaal functioneren in de tweede golf voor niet COVID-behandelingen. In tegenstelling tot de eerste golf valt de normale werking niet ineens stil. Alle maatregelen worden genomen voor de veiligheid van de patiënten én zorgverleners. Alle patiënten moeten zich voor hun geplande operatie nu al laten testen op Covid-19 in de drive-in vooraan het ziekenhuis. Voor het onthaal van het ziekenhuis staat er sinds juni een grote tent, zodat iedereen die binnenkomt voldoende afstand van elkaar kan bewaren en de nodige veiligheidsmaatregelen in acht neemt. De huidige beperkte bezoekregeling blijft nog van kracht. In functie van verdere overheidsmaatregelen kan deze wijzigen.

Ziekenhuis Geel staat klaar met genoeg mondmaskers, alcoholgel, schorten en gelaatschermen. Men heeft een voorraad persoonlijk beschermingsmateriaal voor 2 tot 3 maanden, die men continu monitort en aanvult.