Laakdal

Sanering De Laak na decennia vervuiling van start

Monding van de Laak in Zammel

De voorbereidingen van de saneringswerken aan de Grote Laak zijn bezig. Dat bevestigde het kabinet van Vlaams minister van Leefmilieu Demir aan de Laakdalse CD&V voorzitter Stein Voet. Al jaren is Laakdal vragende partij voor een sanering van de Laak, wat de meest vervuilde beek van de provincie Antwerpen is.

De te saneren waterloop werd opgesplitst in 4 deelgebieden waarbij het de bedoeling is om elk jaar, 1 deelgebied aan te pakken. Voor het eerste deelgebied werd dit voorjaar het saneringsplan voorbereid. Dit plan beschrijft de concrete uitvoeringswijze van de saneringswerken op basis van de meest recente analyses m.b.t. de verontreinigingsgraad.

Het openbaar onderzoek van dit plan is voorzien voor augustus en september. Van het moment dat het openbaar onderzoek loopt, kan men in het saneringsplan de meest recente meetresultaten raadplegen. Na het openbaar onderzoek wordt het saneringsplan, rekening houdend met eventuele adviezen en bezwaren, definitief goedgekeurd. Hierna worden de saneringswerken in het najaar aanbesteed zodat begin volgend jaar kan gestart worden met de effectieve uitvoering.

De Laak is al enkele decennia vooral vervuild met zware metalen, waarvan de grootste vervuiling afkomstig is van Tessenderlo Chemie. CD&V Laakdal gaat dit saneringsdossier blijven opvolgen en koester de stille droom om ooit enige toeristische aantrekkingskracht te realiseren rondom de Laak, aldus voorzitter Stein Voet.