Mol

Situatie Heilig Hart ziekenhuis Mol onder controle, 4 coronapatiënten waarvan 2 op intensieve zorgen

De afgelopen 7 dagen werden in Mol 8 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat komt neer op 22 per 100.000 inwoners en dat is net boven de alarmdrempel. Momenteel bevinden 210 gemeenten en steden in deze situatie en die verandert dagelijks. Enkele nieuwe besmettingen hebben meteen een grote impact op de cijfers. Datzelfde geldt voor eerdere besmettingen die na 7 dagen uit de cijfers verdwijnen.

Momenteel is de situatie in het Heilig Hart ziekenhuis in Mol volledig onder controle. De ziekenhuisopnames blijven stabiel. Twee mensen krijgen intensieve verzorging, twee andere coronapatiënten verblijven op de gewone corona-afdeling. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met de situaties in de andere Kempense ziekenhuizen. Maar het Molse ziekenhuis blijft alert omdat de evoluties van de ziekenhuisopnames enkele weken vertraging heeft op de besmettingscijfers.

In het Molse coronatestcentrum aan Ecocentrum De Goren worden dagelijks 50 à 60 testen afgenomen. Het gaat hier om mensen zonder ziektesymptomen die komen voor een preventieve test, bijvoorbeeld omdat ze als hoogrisicocontact geïdentificeerd zijn of omdat ze terugkeren uit een rode reiszone.

Sinds de opening van het testcentrum aan Ecocentrum De Goren tot heden zijn 7 positieve besmettingen vastgesteld. De dagelijkse testcijfers blijven vrij stabiel. Mogelijk zullen deze verhogen na de start van het nieuwe schooljaar. Dit blijft afwachten. Er is nog voldoende capaciteit om deze bijkomende testen te kunnen uitvoeren. In september wordt in de coronawachtpost/testcentrum opnieuw gestart met klinische onderzoeken, vermoedelijk eenmaal per week op maandag.

Het lokale contactonderzoek functioneert in aanvulling op het Vlaamse contactonderzoek. De afgelopen dagen werden dagelijks enkele cases opgevolgd. Men zoekt daarbij naar clusters van besmettingen (bijvoorbeeld: sportclubs, cafés, winkels,…) en nemen, waar nodig, gericht bijkomende maatregelen. De samenwerking tussen de huisartsen en het gemeentebestuur van Mol verloopt uitstekend. Er wordt bijzonder kort op de bal gespeeld. Dit aanvullend systeem van contactonderzoek bewijst zijn meerwaarde.

Alle woonzorgcentra en zorginstellingen in Mol blijven alert en werken met een aangepaste bezoekersregeling. Alle voorzorgsmaatregelen worden strikt toegepast. In woonzorgcentrum Ten Hove worden 30 bewoners en 61 medewerkers preventief getest na een positieve besmetting van één van de medewerkers van de Groene Oase.