Meerhout

Arbeiders ontdekken muurschilderingen uit WOII tijdens afbraakwerken in basisschool De Duizendpoot

Tijdens de afbraakwerken van een klasvleugel langs de St Trudoweg in gemeentelijke basisschool De Duizendpoot in Meerhout, ontdekten arbeiders delen van muurschilderingen uit WOII in een klaslokaal. De schilderingen zaten verscholen achter prik- en schrijfborden. Helaas zijn enkel de ontdekte delen nog zichtbaar. De andere delen zijn meermaals overschilderd.

© Gemeente Meerhout

De schilderingen werden gemaakt door één van de soldaten die op het einde van de tweede wereldoorlog na de bevrijding in de school ingekwartierd was. De schilder A.B. Hales maakte vermoedelijk deel uit van de 78th Company binnen het Pioneer Corps. De pioneers waren goed vertegenwoordigd in de regio en stonden onder andere in voor het herstel van de kanaalbruggen. De lokale scholen waren tijdens de oorlog al een veel gekozen plaats voor inkwartiering. Vaak werden er tijdens de oorlog al muurschilderingen aangebracht door Duitse eenheden. Mogelijk werden die Duitse tekeningen overschilderd door de Engelsen. Dat is op dit moment nog niet duidelijk. De muurschilderingen kunnen helaas niet bewaard worden.

© Gemeente Meerhout

Enkele klassen van basisschool De Duizendpoot gingen er mee aan de slag en proberen via het consulaat in contact te komen met de familie van de soldaten. Begin augustus startte de renovatie van basisschool De Duizendpoot in de Schoolstraat in Meerhout.

© Gemeente Meerhout

De school krijgt twee nieuwe vleugels met elk twee verdiepingen. De kostprijs voor de renovatie bedraagt 4,1 miljoen euro, de school krijgt 2,8 miljoen euro aan subsidies.