Geel

Forse toename testen in Geels testcentrum, 1,4% is positief op COVID-19

Per dag worden er ongeveer 200 personen getest in het Geelse testcentrum aan Ziekenhuis Geel. Dat is een forse toename, maar men verwacht dat dit de komende dagen en weken nog gaat toenemen. De voorbije week was slechts 1,4 procent van het totaal aantal testen positief, maar één positieve test kan wel tot gevolg hebben dat tientallen mensen zich moeten laten testen.

Het gemiddeld aantal wekelijkse coronabesmettingen in Geel stijgt opnieuw. De voorbije week, van 8 tot 14 september, kwamen er 10 nieuwe besmettingen bij. Dat zijn 6 besmettingen meer dan de week voordien. De risicofactor bedraagt 24,6 per 100 000 inwoners, dit is boven de alarmdrempel van 20. Het virus circuleert voornamelijk tussen jonge mensen. In Ziekenhuis Geel zien ze geen stijging van het aantal coronapatiënten. Er verblijven een beperkt aantal patiënten uit de regio geïsoleerd op hun kamer in het ziekenhuis.

Uit het lokale contactonderzoek blijkt dat mensen sinds enkele weken meer contacten hebben. De start van het nieuwe schooljaar en en het verenigingsleven zijn hier natuurlijk deels de verklaring van, maar mensen spreken ook meer af zonder de bubbel van 5 te respecteren. De coronamaatregelen beginnen te wegen, maar probeer nauwe contacten zo goed mogelijk te beperken en volg de zes gouden regels altijd op.

Vorige week testte een leerling van Sint Aloysius Geel positief op COVID-19. Alle hoogrisicocontacten van de besmette leerling werden onmiddellijk in thuisquarantaine geplaatst en ondergingen een coronatest. Er werden twee bijkomende besmettingen vastgesteld. Eén leerling en leerkracht testten positief. Uit voorzorg verblijven leerlingen uit 9 klassen en 15 leerkrachten voorlopig in thuisquarantaine. Zij worden allemaal getest worden.