Laakdal

Laakdal start met voedselhulp

Schepen van Welzijn Raf Moons

In de strijd tegen armoede start Laakdal met een geïntegreerd project voedselhulp. Vanaf oktober gaat de sociale dienst van het OCMW, mensen in nood aanvullend ondersteunen met het leveren van voedselpakketten. Dit gaat hand in hand met begeleidende sociale maatregelen om de betrokkenen te helpen er weer bovenop te komen.

Via het project voedselhulp worden voedselpakketten met gezonde en verse voeding verdeeld aan mensen in armoede. Het OCMW slaat hiervoor de handen in elkaar met Foodsavers Zuiderkempen en het Fonds voor Europese Hulp aan de meest behoeftigen. Deze organisaties voorzien levensmiddelen vanuit voedseloverschotten, overproductie, schenkingsbeurzen en acties van de Europese Unie. Door het verminderen van voedselverspilling maakt Laakdal dus een duurzaam verschil op vlak van armoedebestrijding.

In eerste instantie biedt het OCMW de voedselhulp aan als tijdelijke ondersteuning bij reeds lopende trajectbegeleidingen. Daarnaast koppelt men deze hulp aan enkele extra activiteiten zoals kooklessen en vormingen over gezonde voeding. Naast het leren van goede gewoontes, zorgt dat ook voor leuke ontmoetingen met anderen. Een aanvraag om voedselhulp wordt altijd onderworpen aan een sociaal onderzoek.

Volgens schepen van Welzijn Raf Moons staat het gemeentebestuur dicht bij al hun inwoners en is men het best geplaatst om bepaalde problemen aan te pakken. Men beseft dat deze voedselhulp geen oplossing is voor het armoedeprobleem op zich, maar men ziet het als een onderdeel binnen de structurele armoedebestrijding waarbij men kwetsbare personen stimuleert om zelf problemen aan te pakken.