Geel

COVID-19 slaat wild om zich heen in Geel

Van 22 tot en met 28 oktober werden in Geel 168 nieuwe besmettingen vastgesteld. Vorige week waren dat er 113. Geel heeft bijna 413 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Dit is ver boven de alarmdrempel van 20. Zelfs met de nieuwe teststrategie, enkel mensen met symptomen worden getest, blijft een aantal positieve gevallen stijgen. In het Geelse testcentrum krijgen gemiddeld 1 op 4 mensen een positief testresultaat. In vergelijking met vorige week zien we een stijging van 60 procent. En dat is erg verontrustend. Mensen zonder symptomen worden sinds maandag 19 oktober niet meer getest, en zijn dus ook niet terug te vinden in deze statistieken. Dit betekent dat het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus nog hoger ligt. Alhoewel dat deze mensen niet ziek zijn, zorgen ze wel mee voor de verspreiding van het virus.

Uit lokaal brononderzoek blijkt dat het virus wild om zich heen slaat. De voorbije weken zijn besmettingshaarden ontdekt in het verenigingsleven, in woonzorgcentra, in scholen, op de werkvloer bij bedrijven …Waar veel mensen samenkomen, circuleert het virus. Zowel jong als oud worden getroffen.

11.3 procent van de besmettingen zit in de leeftijdscategorie 65 +, de voorbije week (van 14/10 tot en met 20/10) was dat nog maar 4,4%. Ook dat is verontrustend want deze mensen behoren tot de risicogroep. Ze hebben meer kans om ernstig ziek te worden of in het ziekenhuis te belanden.

Heel wat Gelenaars doen hun uiterste best om de regels te volgen. Jammer genoeg blijkt ook uit het lokaal contactonderzoek dat er een zekere laksheid heerst. Alsmaar meer stelt men vast dat mensen zich niet aan de quarantaineregels houden, en zo anderen besmetten. Ook blijken de veiligheidsmaatregelen op de werkvloer steeds vaker onvoldoende te zijn, en ziet men dat collega’s elkaar besmetten. Mensen komen toch samen zonder afstand te houden, en besmetten zo familie en vrienden.

Ook de opnames in Ziekenhuis Geel blijven stijgen. Ondertussen openden twee covid-afdelingen. Sinds maandag werd niet-dringende zorg uitgesteld om opvangcapaciteit en personeel vrij te maken. Het aantal opnames op intensieve zorgen blijft stabiel, ongeveer 40% van de bedden is ingenomen door COVID-patiënten.
Het ziekenhuis startte ondertussen met de opschaling naar fase 2A, zodat men ten laatste tegen maandag 2 november 60% van de bedden op intensieve zorg voorbehouden is voor Covid-19-patiënten. Op de verpleegafdelingen voorziet men 1/6 van de bedden voor Covid-19-patiënten. Op het niveau van Ziekenhuisnetwerk Kempen worden patiënten getransfereerd, zodat alle ziekenhuizen deze uitdaging aankunnen. Hiervoor staan de Kempense ziekenhuizen continu in contact met elkaar. Ook uit Brussel zijn er al covid-patiënten overgebracht naar het Geelse ziekenhuis.

© Facebook

Daarom nogmaals de oproep om de basisregels te volgen. Blijf thuis als je symptomen hebt of contact had met een besmet persoon. Houd afstand en beperk je sociale contacten.