Laakdal

Laakdal werkt basishemelplan uit om droogtes en wateroverlast te voorkomen

Het Laakdalse gemeentebestuur werkte een basishemelplan uit om de gemeente klaar te maken voor de droogtes van morgen en wateroverlast te voorkomen. Stilaan het typische weerbeeld in België. Lange periodes van droogte, gevolgd door te veel regen op te korte tijd, met wateroverlast tot gevolg. Samen met Pidpa en andere lokale actoren werkte Laakdal dit plan uit.

Wat is een basishemelwaterplan? Met een hemelwaterplan wordt een studie gemaakt van de lokale situatie met o.a. de kritische punten waar men wateroverlast kan verwachten. Dit resulteert in een plan van aanpak met concrete actiepunten om naar de toekomst toe deze wateroverlast te vermijden en tezelfdertijd dit overschot aan water op een duurzame manier in te zetten, bijvoorbeeld door opslag, het vertraagd afvoeren of infiltratie.

Waarom wordt een hemelwaterplan opgesteld? Door de klimaatverandering worden we geconfronteerd met een gewijzigd neerslagpatroon. Voor Vlaanderen betreft dat meer regen in de winter en minder neerslag in de zomer. Bovendien neemt ook de intensiteit van de buien toe, waardoor buien met korte en intense neerslag afgewisseld worden door langere, drogere periodes. Om hiermee om te gaan zal het belangrijk zijn om ruimte te geven aan water.

Volgens Tine Gielis, burgemeester en schepen van openbare werken is dit plan tevens de basis voor een langetermijn visie. “Alle waterlopen, grachten en eventuele interacties met het rioolstelsel zijn in kaart gebracht en daardoor kan men het beheer van de grachte hierop afstemmen.”

Volgens Benny Smets, schepen van milieu wordt dankzij het basishemelwaterplan een duurzame aanpak voor de problematiek van droogte en wateroverlast realiteit. “Het plan vormt een leidraadvooronstoekomstig waterbeleid bij het ontwerpen vanwegenis,rioleringswerkenen onthardingsprojecten.Daarnaastgeeft het een belangrijke insteek voor andere beleidsdomeinen zoals ruimtelijke ordening.”