Mol

Mol, Balen, Dessel en Retie: “Dringend strenge beperkingen nodig, of we treffen ze zelf”

In een gezamelijke persmededeling vragen de gemeentebesturen van Balen, Dessel, Mol en Retie van de hogere overheden om zo spoedig mogelijk bijkomende maatregelen te nemen die de sociale contacten in het verenigingsleven en de vrijetijdssfeer drastisch beperken. Anders doen ze dat zelf. De bijkomende beperkingen zijn dringend nodig om de druk op het Heilig Hartziekenhuis in Mol en de huisartsen te verminderen.

Alle verenigingen worden opgeroepen om nu al op eigen initiatief hun fysieke werking zo snel mogelijk stil te leggen tot en met 11 november. Bij het uitblijven van de beslissingen van de hogere overheden gaan de vier gemeentebesturen de organisatie van alle activiteiten en evenementen verbieden, als ook elke fysieke samenkomst in de context van vrijetijdsverenigingen en -clubs.

Dinsdagavond komt de Vlaamse ministerraad samen om knopen door te hakken. Maar als er geen verstrenging komt dan communiceren Balen, Dessel, Mol en Retie extra beperkingen die ver gaan. Die beperkingen richten zich op alle leeftijden, ook kinderen onder 12 jaar. Lokaal contactonderzoek toont aan dat ook jonge kinderen besmet worden, ook al vertonen ze geen ziektesymptomen.

De vier gemeentebesturen nemen alvast een voorbeeldrol op met betrekking tot hun eigen werking en activiteiten. De vier gemeenten richten zich naast de verenigingen zich ook nog naar alle inwoners om strenger en voorzichtiger te zijn voor zichzelf dan wat de hogere overheden opleggen.

De afgelopen week verviervoudigde in het Heilig Hartziekenhuis in Mol het aantal opnames door COVID-19. De onhoudbare druk op het ziekenhuis en de huisartsen is het gevolg van de hoge besmettingscijfers in de regio. De inwoners van Balen, Dessel, Mol en Retie richten zich voor medische opvolging en noodgevallen grotendeels op het Heilig Hartziekenhuis in Mol.