Geel

Test- en triagecentrum Geel schroeft capaciteit van tests op

Afgelopen maandag verhoogde de testcapaciteit in het triagecentrum aan het ziekenhuis in Geel van 200 naar 400 tests per dag. Daarvoor werden heringerichte klascontainers van de stad Geel in gebruik genomen om coronatesten af te nemen. Tot nu toe werden de tests in een tent afgenomen, wat een tijdelijke oplossing was in afwachting van de klascontainers.

Omwille van de huidige drukte besliste men om de tent langer te laten. Sinds woensdag kun je ook voor testen voorafgaand aan een opname in het ziekenhuis terecht in het vergrote test- en triagecentrum. De drive-in van het ziekenhuis is ook verhuisd naar de nieuwe locatie.

In het test- en triagecentrum zijn altijd huisartsen aanwezig om ernstig zieke patiënten op te vangen. De huisartsen beslissen of de patiënt naar huis kan om uit te zieken of dat de patiënt naar de spoedgevallendienst van het ziekenhuis doorgestuurd moet worden.

De huisartsen hebben het test- en triagecentrum van nul af aan opgebouwd. Naast het werk in hun eigen praktijk, zetten ze zich in om het triagecentrum te bemannen. En dat doen ze al sinds maart. De kost van de huur van ondermeer de tent en materialen zoals PC’s, panelen en voorraadkasten worden door de stad Geel gedragen. Daarnaast is een administratief medewerker aan het werk in het test- en triagecentrum die door de gemeenten van de eerstelijnszone Zuiderkempen, waaronder Geel, betaald wordt. Binnenkort start nog een bijkomende administratief medewerker.

Het test- en triagecentrum kan ook rekenen op de hulp van vrijwilligers. Zij nemen het onthaal voor hun rekening en ondersteunen de verpleegkundigen met kleine administratieve en logistieke taken.

Ook Ziekenhuis Geel gaf veel ondersteuning, onder andere met informatica, verhuis en afvalverwijdering. Het ziekenhuis maakte onder de weg naar de spoedgevallendienst een doorboring voor elektriciteitskabels, riolering en water. De aannemer werd hierbij bijgestaan door de loodgieters van het ziekenhuis. Een container, die door het ziekenhuis gehuurd wordt, dient als voorraadkamer en omkleedruimte.