Geel

1102 verkeersovertredingen in Geelse fietszone

697 voertuigen van de in totaal 7120 reden de afgelopen vier maanden te snel in de fietszone in het Geelse centrum. 314 bestuurder bleven niet achter de fietsers rijden en kregen hiervoor een boete. 44 bestuurders parkeerden hun voertuig niet reglementair.

Ook bij fietsers werden meerdere overtredigen vastgesteld. Gaande van fietsen met losse handen, fietsen op het voetpad of in de verkeerde richting op het fietspad tot gsm-gebruik tijdens het fietsen en zonder verlichting rijden. Tussen 1 juli en 31 oktober werden 1102 verkeersovertredingen vastgesteld in de Geelse fietszone.

De belangrijkste verkeersregels in een fietszone zijn een snelheidsbeperking van maximum 30 kilometer per uur voor alle weggebruikers, gemotoriseerd verkeer blijft altijd achter de fietsers en fietsers mogen naast elkaar rijden en hun deel van de rijbaan volledig innemen. Dit alles houdt niet in dat fietsers zomaar alles mogen in de fietszone. Want de verkeersregels blijven van toepassing. De automobilist moet zich aan de regels van de fietszone houden, maar ook fietsers moeten respect tonen voor de andere weggebruikers.