Geel

Geelse stadhuis kleurt oranje

Woensdagavond was het stadhuis van Geel verlicht in een oranje kleur. Het stadsbestuur steunde de actie ‘Orange the world’. Deze 16 daagse campagne startte op 25 november, de internationale dag tegen geweld op vrouwen en eindigt op 10 december, de internationale dag voor de mensenrechten. Veel gebouwen over de hele wereld worden oranje verlicht om mensen bewust te maken van gendergerelateerd geweld, ook het Geelse stadhuis.

Volgens het Geelse stadsbestuur is er een toename van stress, spanningen en conflicten in gezinnen en relaties door de coronamaatregelen, minder sociale contacten, meer onzekerheden en financiële zorgen. Hierdoor kan sluimerend geweld escaleren. De werkvloer, de school, sportclubs, verenigingen en andere vrijetijdsactiviteiten vormen voor vele mensen een veilige haven. Nu is die veilige plek voor sommigen weggevallen.

Tijdens deze coronacrisis is het meer dan ooit nodig om huiselijk geweld bespreekbaar te maken en meer mensen bewust te maken van deze problematiek.