Geel

Mini-monitors ontlasten zorgverleners op IZ en COVID-afdeling ziekenhuis Geel

Het Geelse ziekenhuis nam lichte en mobiele monitors in gebruik die op verpleegafdelingen kunnen ingezet worden. De mini-monitor helpt zorgverleners om patiënten extra in het oog te houden, vanop een veilige afstand en werkt in combinatie met een optiflow-zuurstoftoestel.

De mini-monitor bevindt zich aan het bed van de patiënt of de patiënt neemt de monitor mee als hij zich verplaatst in de kamer. Via een vingerknijper meet de monitor de zuurstofsaturatie in het bloed, net zoals (niet-)invasieve bloeddruk en CO2. Buiten aan de deur van de kamer hangt een smartphone met externe batterij, die in verbinding staat met de monitor via bluetooth en die continu de parameters weergeeft van de patiënt. De metingen van alle monitors verschijnen ook op een centraal scherm in de verpleegpost, maar kunnen ook doorgestuurd worden naar een tablet.

© Ziekenhuis Geel

Wanneer de waarden van de patiënt achteruit gaan, gaat er een alarm af zodat verpleegkundigen direct kunnen ingrijpen. Dankzij de mini-monitor kunnen verpleegkundigen de parameters van een coronapatiënt aflezen vanop veilige afstand en zonder de kamer in te gaan na een tijdrovende omkleedprocedure.

Zo kan het ziekenhuis de bedden op intensieve zorg vrijhouden voor patiënten die aan een beademingstoestel moeten omdat ze niet meer zelfstandig kunnen ademen. Ziekenhuis Geel kocht deze monitors aan dankzij giften die het Dimpnafonds kreeg in het kader van de strijd tegen corona.