Laakdal

Vaste kost GFT-container wordt gehalveerd in Laakdal

Vanaf 1 januari 2021 worden de afvaltarieven in het werkingsgebied van IOK geharmoniseerd. De verwerkingskosten voor alle gemeentes worden hetzelfde. De vaste kosten blijven een gemeentelijke autonomie. In Laakdal is er een simulatie gedaan van het gemiddelde aan afval voor een gezin zodat men tot een neutraliserend tariefvoorstel is gekomen.

Klimaatschepen Benny Smets zegt dat men de gevraagde harmonisering voor het kg-tarief geneutraliseerd wordt door het vast tarief te verlagen. Hoe meer afval, hoe meer je betaalt. Hoe beter je selecteert, hoe meer afvalarm je winkelt, hoe minder je betaalt. De vaste kost van de GFT-container wordt gehalveerd, zodat er zoveel als mogelijk GFT-afval niet in het restafval verdwijnt.

Vanaf 1 januari 2021 gelden de volgende afvaltarieven voor de Laakdaller: grijze restafvalcontainer: 2,5€/maand en 0,24€/kg en groene GFT-container 0,5€/maand en 0,10€/kg. Papier, glas en textiel wordt nog altijd gratis huis aan huis opgehaald.

Daarnaast wordt vanaf 1 maart 2021 de PMD-zak (0,25€) vervangen door een P+MD-zak die minder gaat kosten (0,15€/zak) en waar meer in mag. In de P+MD-zak gaat men ook restplastiek kunnen verzamelen. Momenteel kan je nog je restplastiek in de groene zak verzamelen. Die wordt dus afgeschaft en ook vervangen door de P+MD-zak die huis aan huis zal opgehaald worden.

Nieuw is ook dat je vanaf 1 januari op het IOK- recyclagepark het ganse jaar GRATIS snoei- en takkenhout kan brengen.