GeelKasterleeLaakdal

50% Vlamingen ziet geen versoepelingen voor krokus

De Grote Coronastudie van UAntwerpen polste naar de verwachtingen van de mensen voor de komende weken. Die zijn vrij gematigd. Meer dan 50 procent van de 27 500 deelnemers denkt dat er tijdens de krokusvakantie in februari nog niet veel mogelijk zal zijn, behalve voor het beoefenen van teamsporten. Jongeren zijn over het algemeen iets optimistischer dan oudere leeftijdscategorieën.

Tijdens de kerstdagen hield 74 procent van de deelnemers zich aan de regels. Alleenstaanden deden het met 78 procent nog net iets beter. In de categorie achttien tot 35 jaar hield 57,8 procent zich aan de maatregelen. Zij vierden kerst ook vaker ’s avonds en met niet-huisgenoten.

Net voor kerst was er veel ophef over het feit dat kinderen binnenshuis meetellen als knuffelcontact. Dat was zo beslist, maar in de communicatie kwam het niet altijd even helder naar voor. Koen Pepermans, sociaal wetenschapper op UAntwerpen: ‘Uiteindelijk leek het in de praktijk nog mee te vallen. Voor 75 procent van de respondenten had het geen impact op de plannen. Dertien procent heeft er rekening mee gehouden, twaalf procent hield geen rekening met deze beperking.’

Meer mensen geven aan de voorbije twee weken een hand of een kus gegeven te hebben aan niet-gezinsleden. Zowat één op drie mensen tussen achttien en 35 jaar deed dat, bij de 36- tot 65-jarigen gaat het om een kwart.

© Antwerps Persbureau