GeelKasterleeLaakdal

Coronastudie UA Wilrijk: corona doet ons verdikken of… net vermageren

De coronacrisis heeft wel degelijk een impact op het gewicht van heel wat mensen. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van de Grote Coronastudie van UAntwerpen.

Eén respondent op drie geeft aan dat zijn/haar gewicht het afgelopen jaar met meer dan twee kilo veranderd is: Vijftien procent zegt dat ze vermagerden, 22 procent meldt extra coronakilo’s mee te sleuren. Deelnemers die het financieel moeilijker hebben, zagen hun gewicht het meest veranderen. Mensen die een jaar geleden obesitas (BMI>30) hadden, zijn het vaakst van gewicht veranderd: 20,6 procent van hen is het afgelopen jaar meer dan vijf kilo afgevallen, terwijl 10,9 procent van deze deelnemers vijf kilo of meer is bijgekomen.

Opvallend: de overgrote meerderheid van mensen die vermagerden, geeft aan dat hun gewichtsverlies weinig of niets met de coronacrisis te maken heeft. Omgekeerd beeld bij zij die verdikten: zowat driekwart zegt dat het veel of alles met de epidemie te maken heeft.

De enquête toont ook aan dat bijna acht op tien terugkeerders uit een rode zone zich aan de verplichte quarantaine zou houden. 78 procent van de terugkeerders (die zich lieten testen) geeft aan de verplichte quarantaine te hebben nageleefd.  Twintig procent zegt dat gedaan te hebben op een uitzondering na. Slechts twee procent heeft het totaal niet gedaan.

Op de vraag waarom ze een coronatest hebben ondergaan antwoordde 17,7 procent van de respondenten dat ze dit deden omdat ze terugkeerden uit een rode of oranje zone. 29 procent liet zich testen omdat ze symptomen vertoonden, twintig procent deed het om een niet-corona-gerelateerd medisch onderzoek te kunnen laten uitvoeren.

De vaccinatiebereidheid gaat nog steeds in stijgende lijn. Einde december gaf 82 procent aan zich zeker of waarschijnlijk wel te laten inenten. Dat is deze week 84 procent. Bij de twijfelaars daalt het aantal mensen dat zich vragen stelt bij de veiligheid van de vaccins, maar iets meer mensen hebben ‘koudwatervrees’ en willen wachten tot er voldoende anderen gevaccineerd zijn.

82 procent van de respondenten belooft zich na de eerste dosis van het vaccin nauwkeurig aan de maatregelen te blijven houden. Deze bereidheid stijgt met de leeftijd en is het hoogste bij de 65+-ers. Na de tweede dosis wil nog maar 66 procent zich daartoe engageren.

Net geen 20 000 mensen namen dinsdag deel aan de Grote Coronastudie. Die grootschalige bevraging, een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), was toen aan de 28ste editie toe.

Neem zeker ook een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur. Je vindt er een uitgebreid overzicht van de resultaten en grafieken die de studie tot nu heeft opgeleverd. De enquête kan op dinsdag 26 januari dus opnieuw worden ingevuld, en dat weer tussen 10 en 22 uur op www.corona-studie.be.

© Antwerps Persbureau