GeelLaakdalMeerhout

30% minder aantal woninginbraken in politiezone Geel Laakdal Meerhout

Vorig jaar daalde het aantal inbraken met 30% tegenover 2019 (149 inbraken en pogingen). 74 woninginbraken werden er vastgesteld en ook registreerde de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout 32 pogingen tot inbraak. Dit is het laagste aantal inbraken in 18 jaar. In Meerhout zijn de inbraken meer dan gehalveerd (58%). Ook in Laakdal zien we bijna een halvering van het aantal inbraken (46%). In Geel registreerden we vijftien inbraken minder (16%) dan in 2019.

In bijna een derde van de gevallen bleef het bij een poging. In twee op de drie gevallen raakten de inbrekers dus binnen. Het slaagpercentage voor de politiezone lag drie procent lager dan in 2019. Ook in 2020 waren er sterke verschillen in slaagpercentage tussen de gemeenten. In Meerhout was het slaagpercentage het hoogste (90 procent), in Geel het laagste (65 procent). Het slaagpercentage is afhankelijk van verschillende factoren: de omgeving van de woning (afgelegen, …), de beveiliging van de woning, de professionaliteit van de daders, de aangiftebereidheid van de pogingen, …

De corona-maatregelen hebben een positief effect op het aantal woninginbraken. Dit werd ook vastgesteld in de politiezone.

De meerderheid van de inbraken gebeurde overdag. Twee derde van de inbraken gebeurde tussen 8 en 20 uur, met een piek tussen 10 en 12 uur. 73% van de inbraken werd tijdens de week gepleegd. In de week blijken donderdag en vrijdag ‘populaire’ dagen voor inbrekers.

De inbrekers maakten voornamelijk juwelen (halskettingen, ringen, horloges, armbanden en oorbellen), cash geld en multimedia (laptop, tablet, …) buit.