Laakdal

Laakdal voert campagne voor invoering statiegeld

Zwerfvuil blijft, ondanks alle inspanningen, een enorm probleem. De Laakdalse klimaatschepen Benny Smets is ervan overtuigd dat de invoering van statiegeld op plastic flessen en blikjes het zwerfvuil aanzienlijk gaat verminderen.

Samen met 140 deelnemende gemeenten, bedrijven en organisaties uit België en Nederland lanceert Laakdal een campagne onder de slogan ‘Statiegeld? Yes We Can!’ een campagne voor de snelle invoering van statiegeld.
Klimaatschepen Benny Smets: “Wij pleiten al jaren voor de invoering van statiegeld op plastic flessen en blikjes. De politieke wil is er. De Waalse, Brusselse én federale regering hebben statiegeld in hun regeerakkoord vermeld. Daarom ook nog eens een warme oproep voor de Vlaamse regering om zich te scharen achter de oproep en de invoering van statiegeld. Het is nu het moment om door te zetten!”

Het initiatief gaat uit van de Statiegeldalliantie, een breed Belgisch-Nederlands samenwerkingsverband, waarvan de ngo Recycling Netwerk aan de wieg stond eind 2017. In acht Europese landen bestaat statiegeld al lang, tien landen beslisten de afgelopen vier jaar om het in te voeren of uit te breiden. Nederland zal statiegeld op alle plastic flessen hebben tegen juli 2021. “Hetzelfde kan ook in België”, besluit Benny.