Geel

Vaccinatiecentrum De Waai is bijna klaar

Vlaams minister Bart Somers kwam zaterdag een kijkje nemen naar de opbouw van het vaccinatiecentrum De Waai in Geel. Die is zo goed als klaar. Op vijf dagen tijd installeerden de stadsmedewerkers onthaalbalies, administratieve ruimten, vaccinatieboxen, een wachtruimte en de nodige pc’s. Volgende week staan nog enkele kleinere werkzaamheden gepland, zoals het aanbrengen van signalisatie. Tegen 1 februari zal het vaccinatiecentrum volledig ingericht zijn om te kunnen proefdraaien.

Per vaccinatielijn zullen zo’n 20 tot 25 mensen per uur het coronavaccin kunnen krijgen. De komende maanden zullen er in De Waai meer dan 60 000 prikjes gezet worden. ‘In de eerste fase starten we met twee vaccinatielijnen. Als er voldoende vaccins beschikbaar zijn, schalen we op tot vier lijnen, en krijgen 80 tot 100 mensen per uur hun vaccin. Om al die mensen te vaccineren zijn er bijzonder veel medewerkers en vrijwilligers nodig: medische geschoold personeel, maar ook medewerkers voor het onthaal, administratie en logistieke ondersteuning’, zegt burgemeester Vera Celis.

Als het vaccinatiecentrum op volle toeren draait, zullen er volgens Flor Boven, bestuurslid Eerstelijnszone en Algemeen directeur Meerhout dagelijks tussen de 50 en 100 mensen aan de slag zijn. ‘Zowel op vlak van personeelsbeleid als logistiek is dat een hele onderneming. Een nauwe samenwerking tussen de stad Geel, de gemeenten Meerhout, Laakdal, Herstelt, Hulshout, Westerlo en de Eerstelijnszone Zuiderkempen zorgt ervoor dat we dit in deze korte tijdspanne kunnen realiseren.’

‘Onze lokale besturen staan voor de grootste logistieke operatie sinds de tweede wereldoorlog. De ongelooflijke snelheid waarmee de locaties van de vaccinatiecentra zijn vastgelegd en met de opbouw is gestart, is indrukwekkend. Ik zie dat er hier hard gewerkt is door de medewerkers. De zaal lijkt er voor gemaakt. Proficiat aan de lokale besturen en hun medewerkers die dit op zo’n korte tijd hebben gerealiseerd.’, aldus Vlaams viceminister-president Bart Somers.

Over een week, vanaf 1 februari, starten normaal de dry-runs, dat zijn een reeks testen en oefeningen om te zien of alles goed werkt in het vaccinatiecentrum. Twee weken later zouden dan, afhankelijk van de leveringen, de eerste vaccins toegediend kunnen worden.

Naast de inrichting van het vaccinatiecentrum, moet de locatie ook vlot bereikbaar zijn, zowel met de wagen als het openbaar vervoer. Stad Geel heeft samen met de politiezone een mobiliteitsplan opgemaakt. Grote signalisatieborden op alle invalswegen zullen de inwoners van Meerhout, Laakdal en de Geelse deeldorpen via de bereikbaarheidsas ‘Baantveld’ vlot naar het vaccinatiecentrum leiden. Bezoekers van het vaccinatiecentrum zullen ook gratis kunnen parkeren in de buurt. De zes gemeenten uit de Eerstelijnszone bekijken nog hoe ze o.a. via de Minder Mobielen Centrales en de RolMobiel van Welzijnszorg Kempen aangepast vervoer kunnen organiseren van en naar het vaccinatiecentrum. Er komt ook een extra fietsenstalling in de buurt van De Waai.