Geel

Vlinder 26 in Geelse stadscentrum geeft actuele informatie over het weer

Het weerstation Vlinder 26 in Geel wordt verdergezet. Sinds december 2019 staat het weerstation Vlinder 26 op het terrein van woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw in de Pastoor Van Neylenstraat. Het wordt opgevolgd door de leerlingen van het Sint Dimpnacollege. Omdat de stad het project financieel ondersteunt, kunnen vanaf nu alle scholen, maar ook de inwoners, gebruik maken van de meetgegevens van het weerstation.

Op  www.vlinder.ugent.be vinden inwoners de actuele weersinformatie. Elke 5 minuten meet Vlinder 26 de temperatuur, neerslaghoeveelheid, windsnelheid en windrichting, relatieve vochtigheid en luchtdruk.

Voor dit unieke ‘citizen science’ project doen wetenschappers van de UGent en het KMI beroep op lokale partners en secundaire scholen om weerstations te bouwen, op interessante plaatsen te installeren en de metingen te analyseren. Voor de scholen en hun leerlingen een unieke kans om van dichtbij kennis te maken met een netwerk van 60 weerstations om de invloed van de omgeving op het lokale klimaat te bestuderen.