Geel

Coronabesmettingen stijgen in Geel

De afgelopen week zijn er 64 coronabesmettingen vastgesteld in Geel. Dat zijn er twintig meer dan 3 weken geleden. In de week van 28 januari tot en met 4 februari werden er 44 besmettingen geteld. Geel zit aan 159 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Het reproductiegetal komt uit op 1,49. Omdat dit getal meer dan 1 bedraagt, bevindt Geel zich op alarmniveau. De voorbije maand testten er in Geel 197 mensen positief op het coronavirus.

In het Geelse ziekenhuis is 26% van de voorziene bedden op de Covid-afdeling ingenomen. Op intensieve zorgen bedraagt dit 17ù. Dit is hoger dan in het begin van deze maand. Toen bedroeg het cijfer ingenomen bedden op de Covid-afdeling slechts 3 procent en op intensieve zorgen 8 procent.

Uit de testresultaten van het Geelse triagecentrum blijkt dat vooral de Britse coronavariant in de regio circuleert. Dit werd in 80 tot 90 procent van de stalen vastgesteld. Daarnaast zijn er ook een aantal gevallen met de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant. Lokaal brononderzoek toont nu aan dat er meerdere kleinere besmettingshaarden zijn, waardoor het virus meer circuleert onder de bevolking.

De meeste besmettingen vinden plaats in het gezin. Door de besmettelijkere nieuwe coronavarianten wordt het steeds moeilijker om de bron van de besmettingen te achterhalen. Er geraken ook meer mensen besmet met het coronavirus op hun werk.