GeelLaakdalMeerhout

BE-Alert test op 1 april over gemeentegrenzen

Op donderdag 1 april zal BE-Alert een test doen over de gemeentegrenzen heen. Dit is belangrijk om de alarmeringstool in te oefenen en technische fouten op te lossen.

BE-Alert is het alarmeringssysteem van de Belgische overheid om mensen te verwittigen en instructies te geven bij een noodsituatie. De burgemeester, gouverneur of minister van binnenlandse zaken kan dan een bericht sturen naar iedereen die getroffen wordt. Zo kan de betrokken bevolking de nodige maatregelen nemen.

De test van 1 april zal in de industriezone Hezemeerheide, op de grens van Geel, Meerhout en Laakdal plaatsvinden. ‘De keuze voor het industriegebied is logisch’, zegt Rob Testelmans, noodplanningscoördinator van de Stad Geel. ‘Het ligt op de grens tussen de drie gemeenten, dus wanneer zich daar een incident voordoet, zullen heel snel meerdere gemeenten geïmpacteerd zijn.’ Op het moment van de test zal iedereen die in het testgebied is een bericht ontvangen.

De test gebruikt alarmering op basis van lokalisatie. Dat betekent dat elke gsm dat zich op het moment van de alarmering binnen de afgebakende zone bevindt, een sms zal ontvangen. Dit gebeurt of de persoon ingeschreven is op BE-Alert of niet. De overheid roept wel op om je te registreren, hoe meer mensen zich registreren, hoe gemakkelijker de alarmering tijdens een noodsituatie zal verlopen. registreren kan via www.be-alert.be