Geel

Geel wil fietsende schoolkinderen belonen met digitale munten

Stad Geel investeert samen met veertien gemeenten van het IOK in het fietsregistratiesysteem ‘Bike2School’ om schoolkinderen positief te stimuleren om op een duurzame manier naar school te komen. Hierin zal het stadsbestuur ruim 100.000 euro investeren.

Concreet zullen schoolkinderen met de fiets, de step of te voet met hun kaart langs scanners kunnen passeren om zo ‘bucks’ te krijgen, stelde schepen van Mobiliteit, Marlon Pareijn (CD&V). Deze digitale munten zullen de schoolkinderen kunnen spenderen bij de lokale handelaars die meestappen in het systeem. Het stadsbestuur zal na de Paasvakantie starten met een nulmeting bij de scholen om te kunnen vergelijken met het schooljaar 2021-2022, wanneer het systeem uitgerold zal worden.

In de toekomst heeft het cloudplatform ook nog andere gebruiksmogelijkheden, stelde Pareijn: ‘Zij leveren ook stads-apps, verkeersgeleidingsoplossingen, oplossingen met slimme camera’s om lage emissiezones te bewaken, oplossingen ter bestrijding van sluikstorting, systemen om burgers te belonen voor meetbare energie of afvalbesparingen, steeds met de bedoeling een positieve incentive te geven.’

© Sander Verwerft