GeelKasterleeLaakdal

Nationale staking: openbaar vervoer en afvalophaling Meerhout verstoord

Nadat het loonoverleg met werkgevers mislukte, riepen de christelijke (ACV) en socialistische vakbonden (ABVV) op om vandaag te staken. Vlaams Netwerk van Ondernemingen (VoKa) voert al dagen actie om niet te staken. ‘Werkgevers en hun medewerkers moeten samen uit de crisis komen. En niet tegenover elkaar staan’, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van VoKa-KvK Kempen-Mechelen. Volgens VoKa zou een nationale staking ons land 27 miljoen euro kosten.

Maandagochtend heeft VoKa een bevraging gedaan bij 200 ondernemingen uit verschillende sectoren. Hieruit blijkt dat de staking maar weinig opgevolgd wordt. Behalve enkele problemen bij grote industriële bedrijven, blijft het relatief rustig. Vooral in de dienstensector wordt amper gestaakt. De vakbonden van die sector weigeren vandaag ook deel te nemen aan digitale vergaderingen.

De grootste impact van de staking is bij het openbaar vervoer. In heel het land is het bus-, trein- en tramverkeer verstoord. Ook bij ons is de staking voelbaar. In Meerhout werden op maandag geen afvalophalingen gedaan. Dit wordt ingehaald: Op donderdag 1 april zal papier en karton opgehaald worden, op vrijdag 2 wordt het glas opgehaald.

VoKa roept de vakbonden op om morgen opnieuw rond de tafel te gaan zitten en een akkoord te sluiten. ‘Dat akkoord is nodig om de competitiviteit van de bedrijven te garanderen en de sociale vrede te waarborgen’, zegt Laveren.