Meerhout

Aangetaste beukenboom gerooid om veiligheidsredenen

De grote beukenboom voor het gemeentehuis aan het Pastoor Van Haechtplein in Meerhout zal binnenkort gerooid worden om veiligheidsredenen. Tijdens een onderzoek is gebleken dat een reuzenzwam de boom heeft aangetast. De conditie van de boom ging de laatste jaren sterk achteruit.

De beukenboom die vlak bij het Boerenkrijgmonument staat werd al geplant tijdens het eeuwfeest van de Belgische onafhankelijkheid in 1930.

De beukenboom is aangetast door de reuzenzwam

Op de grond rondom en aan de stamvoet van de boom werden vruchtlichamen van de reuzenzwam aangetroffen. De reuzenzwam is een van de dodelijkste parasieten voor de beuk. Ze richt zich vooral op de wortels en tast die zodanig aan dat de boom niet meer stabiel is. De zwam is pas na jaren zichtbaar aan de buitenkant van de boom. Tegen dat die zichtbaar is, is het kwaad al geschied.

Omdat de boom niet meer stevig staat, is het niet meer verantwoord om de beuk te laten staan. Het college van burgemeester en schepenen heeft daarom beslist om op korte termijn de boom weg te halen en in het najaar een heraanplanting uit te voeren met meerstammige bomen of struiken, met daaronder een bodembedekkende beplanting.