Geel

Gasthuismuseum Geel wordt 50 jaar

Het Geelse Gasthuismuseum bestaat dit jaar 50 jaar en corona houdt die viering niet tegen. Een volledig jaar lang zullen er verschillende feestprojecten zijn.

Het afgelopen weekend startte het feestprogramma van het museum met als eerste project ‘Te Gast’, een ontmoetingsprogramma. Deze keer geen klassieke rondleiding, maar een coronaveilige babbel aan de kloostertafel. ’t pASSt vzw, begeleidingscentrum voor mensen met Autisme Spectrum Stoornis, mocht hierin de spits afbijten.

Het is geen toeval dat het Gasthuismuseum het feestjaar inzet met een ontmoetingsprogramma. Doorheen de geschiedenis van het Gasthuis heeft gastvrijheid altijd centraal gestaan. Na de overname door de Gasthuiszusters Augustinessen in 1552 werd er zelfs een nieuwe vleugel bijgebouwd. Die vleugel kreeg de naam: de commenselenvleugel, van het Latijnse ‘Cum mensa’, wat ‘mee aan tafel’ betekend.

Het ‘Te Gast’-programma vormt het startschot van een jaar verjaardagsactiviteiten. Het museum zal onder andere een promofilm lanceren en zal oproepen om herinneringen te delen. Daarnaast zal het nog gouden tintjes krijgen en een nieuw kinderspel.

Wie het ‘Te Gast’-programma vanop de eerste rij wil meemaken, kan zich inschrijven via het e-formulier.