LaakdalWesterlo

Groen verzet zich over gemeenten heen tegen leidingstraat

Op veel plaatsen in de Zuiderkempen komt er verzet tegen de leidingstraat die aangelegd zou worden tussen de Antwerpse Haven en het Duitse Ruhrgebied. De meeste van deze verzetten zijn individuele burgers, gemeentebesturen of actiegroepen.  ‘Van individuele burgers en geïsoleerde gemeentebesturen zullen ze in Brussel heus niet wakker liggen.  Van georganiseerd verzet over de gemeente- en provinciegrenzen heen mogelijks wel.  Verspreide slagorde is in deze een weinig succesvolle tactiek”, zeggen de gemeenteraadsleden van Groen.

De Groen-fracties van Westerlo, Laakdal en nog enkele andere gemeenten slaan de handen nu in elkaar om samen verzet te bieden tegen de aanleg van de pijpleidingen. Ze komen naar buiten met een gemeentegrensoverschrijdend en provinciegrensoverschrijdend standpunt.  

En dat standpunt is: de impact op “wonen, natuur en landbouw” is veel te groot. ‘Naast de bedreiging voor Oevel en Trienenkant zien we ook een enorme ontbossing.  We berekenden zelf dat niet minder dan 35 voetbalvelden bos zou moeten  gerooid worden.  Alleen al in onze gemeente’, zegt Marc Gouwkens, gemeenteraadslid in Westerlo. ‘En heraanplant bovenop de aangelegde leidingstraat is verboden.  Zo staat duidelijk in het aanvraagdossier.’

Vooral Laakdal zal door twee van de drie mogelijke trajecten zwaar getroffen worden. ‘Naast de naburige Seveso-bedrijven en de E313, zouden we ook nog een brede leidingstraat op ons bord krijgen’, vertelt Paul Mondelaers, gemeenteraadslid van Laakdal. ‘Een dorp kan veel hebben. Maar teveel is teveel.  Het zuidelijk tracé doorkruist dan weer de volledige gemeente en legt een grote hypotheek op natuur en landbouw. Het aantal betrokken perceeleigenaars is in dit geval nauwelijks te tellen.’

Estée Lauder

Ook de veiligheid van het project roept vragen op. De partij noemt het pijplijn incident in de buurt van Estée Lauder in december 2019 als voorbeeld. Toen was er een lek vastgesteld in een ethyleenleiding langs de E313. Uit voorzorg is toen het rampenplan in Westerlo afgeroepen.

Maar de uiteindelijke beslissing ligt niet in de handen van de lokale besturen. De Vlaamse regering heeft het laatste woord in deze zaak. Groen roept dan ook de plaatselijke afdelingen van regeringspartijen N-VA, CD&V en Open VLD op om druk te zetten op hun ministers.

Ook op de timing komt veel commentaar. Door de huidige coronamaatregelen kunnen er geen grote vergaderingen gepland worden. ‘Participatie en transparantie zijn ver weg’, klinkt het.