Geel

Maak van jouw straat een speelstraat deze zomer

Net als andere jaren kan je ook dit jaar een aanvraag doen om een speelstraat te organiseren in je eigen straat. De aanvraag om een speelstraat te organiseren deze zomer moet voor 1 mei binnen zijn.  

Een speelstraat is een (deel van) een straat die tijdelijk en binnen bepaalde uren afgesloten is voor het verkeer. Enkel bewoners of mensen die er een garage hebben mogen de straat stapvoets inrijden. Zo krijgen kinderen extra speelruimte terwijl de ouders gezellig samen kunnen zitten.

Om zo een speelstraat aan te vragen moet de straat wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo mag de maximumsnelheid in de straat maar 50 km per uur zijn, en moet er een overheersende woonfunctie zijn. Een speelstraat kan maximum 14 opeenvolgende dagen van kracht zijn of tijdens een of twee vaste dagen. Ze mag ook maximum voor acht opeenvolgende uren van kracht zijn tussen 10 en 22 uur. Er moeten minstens twee verantwoordelijken zijn die instaan voor de organisatie van de speelstraat en minstens 80% van de buurtbewoners moeten akkoord gaan.

Als je voldoet aan al deze eisen kan de stad de aanvraag goedkeuren. Geel voorziet hekken en borden om de straat af te sluiten, maar de verantwoordelijken moeten deze zelf plaatsen.