Laakdal

Na Geel en Kasterlee ook negatief advies vanuit Laakdal tegen leidingstraat

Ook gemeente Laakdal heeft een negatief advies ingediend tegen de mogelijke leidingstraat tussen het Antwerpse Havengebied en het Duitse Ruhrgebied. Twee van de drie mogelijke tracés lopen door Laakdal.

Sinds 2 maart loopt er een openbaar onderzoek over de pijleidingstraat. De startnota voor deze leidingstraat is in december vorig jaar goedgekeurd door de Vlaamse regering. Ondertussen hebben al veel getroffen gemeenten een negatief advies gegeven aan de regering. Daarnaast zijn er al duizenden bezwaarschriften van inwoners verzameld. Ook gemeente Laakdal heeft al 100 inspraakreacties ontvangen. Zij formuleren samen met IOK een motivering tegen de leidingstraat door Laakdal.

Het gemeentebestuur van Laakdal is niet blij met hoe de Vlaamse regering het plan heeft aangepakt. ‘De informatiedoorstroming vanuit Vlaanderen werd tot een minimum beperkt’, vertelt Tine Gielis (CD&V). ‘Zo is er geen individuele communicatie gebeurd, enkel met de eigenaars van woningen die plaats zouden moeten maken, aangezien dit niet wettelijk bepaald is in de deze fase van het onderzoek. Op basis van de potentiële impact van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, stellen we deze aanpak zeer sterk in vraag. Als gemeentebestuur verwachten we een meer doorgedreven en persoonlijke informatievoering.’

Negatief advies

Het advies dat Laakdal uitgeschreven heeft is, net als die van andere getroffen gemeenten, negatief. ‘De 2 voorgestelde tracés snijden Laakdal door midden en brengen onherstelbare schade toe aan mens, natuur en landbouw’, vertelt schepen van Ruimtelijke Ordening Frank Sels (PROLaakdal). ‘We dringen er daarom op aan dat Vlaanderen deze plannen opbergt en eerst onderzoekt of de bestaande leidingstraat ten noorden van de E313 geen alternatief kan bieden.’

Verder wordt er in het advies ook gevraagd om het zogenaamde ‘bufferbos’ tussen de E313 en het woongebied niet aan te tasten of de aanpassingen zo minimaal mogelijk te houden. Het gemeentebestuur vraagt om bijkomend onderzoek uit te voeren naar deze bufferfunctie.

In het advies vraagt Laakdal ook om de impact op de natuur, biodiversiteit en waterhuishouding in natuurgebieden te onderzoeken en die zo klein mogelijk te houden. Het zuidelijke tracé zou door meerdere waardevolle natuurgebieden lopen.