GeelKasterleeLaakdal

Nu inschrijven op Vlaamse reservelijst heeft weinig zin

De gemeenten Meerhout, Laakdal, Mol en Stad Geel roepen op om nog niet in te schrijven op Qvax, het Vaamse systeem voor reservelijsten. Op dit moment is dat niet nuttig omdat de lijsten alleen nog maar in de vaccinatiecentra van Deinze en Roeselare gebruikt worden, het zit nog in de testfase.

De reservelijsten werken ook chronologisch. Dit wil zeggen dat de oudste mensen op de lijst eerst zullen uitgenodigd worden. Als 20-jarige heeft het dus weinig zin om je al in te schrijven, want de kans dat je opgebeld zal worden is bijna onbestaand.

Op dit moment komt slechts 1% procent van de uit genodigden niet opdagen voor een vaccin. Er zijn dus op dit moment nog niet veel reserves nodig.  

De vaccinatiecentra in Geel en Mol gebruiken op dit moment hun eigen reservelijsten die op basis van lokale bevolkingsgegevens beslist wie als reserve staat. Het dus niet zeker dat zij de Vlaamse reservelijsten zullen gebruiken. Ze zullen eerst de resultaten van het Qvax-systeem afwachten voordat ze een beslissing nemen.

Ook het vaccinatiecentrum in Kasterlee roept op om nog niet in te schrijven. Vaccinatiecentrum Tielenhei staat zelfs niet in de rij met mogelijke vaccinatiecentra. Voorlopig zal dit vaccinatiecentrum de reservelijst dus nog niet gebruiken.

Ook voor 65-plussers heeft het op dit moment weinig zin zich te registreren. Tegen dat het Vlaamse systeem buiten de proefzones op snelheid komt zal de vaccinatie al voorbij de 65-plussers zijn. Je zal er dus geen voorrang mee kunnen krijgen.