Kasterlee

Ook Kasterlee geeft negatief advies voor leidingstraat

Er komt steeds meer reactie op de mogelijke pijpleiding tussen het Antwerpse havengebied en het Duitse Ruhrgebied. Ook het gemeentebestuur van Kasterlee heeft nu haar advies overgedragen aan de Vlaamse regering. Een van de drie mogelijke tracés, het noordelijke, loopt door Kasterlee.

Gemeente Kasterlee dient net als Geel een negatief advies in tegen de leidingstraat. Het college van burgemeester en schepenen heeft hiervoor verschillende adviesraden geconsulteerd. De intergemeentelijke adviesraad voor ruimtelijke ordening Kasterlee-Lille heeft vooral een probleem met het mogelijk nivelleren van de Kempense Heuvelrug. De adviesraad noemt dit een ‘onaanvaardbare aantasting van het beschermde gebied.’

Ook de landbouwraad heeft zo zijn twijfels bij de impact op de landbouw en vraagt om deze tot een minimum te beperken. De milieuraad dringt dan weer aan op een afstemming op aanwezige natuurwaarden en herstel van de natuur.

Daarnaast heeft het college zelf ook twee bijkomende opmerkingen. ‘We vragen concreet om de noodzaak van de nieuwe leidingstraat grondig te onderbouwen en aan te tonen, want we ontvangen hierover tegenstrijdige berichten’, vertelt Gert Storms, schepen voor Omgeving. ‘Bovendien dringen we er op aan om ook de mogelijkheid te bekijken om de bestaande infrastructuur binnen de bestaande leidingstraat verder uit te breiden, in plaats van onmiddellijk de keuze te maken voor een nieuw traject.’

Nog tot 30 april loopt er een openbaar onderzoek waarin iedereen de startnota kan inkijken en online inspraakreacties kan indienen.