Kasterlee

Oude woning afgebroken voor natuur in Calievallei

Op maandag 19 april start de afbraak van een huisje en schuur in de Calievallei, in Kasterlee. Dit om de natuurlijke overstromingszone van de Grote en de Kleine Calie te herstellen. De werken duren een maand, maar zullen voor weinig hinder zorgen.

De Calievallei is een uitgestrekt veengebied met permanent hoge waterstanden. De laatste jaren is deze plaats aan het verdrogen door onder andere drainage en het aanleggen van dijken. De Vlaamse en provinciale overheden werken nu samen om deze droogte op te lossen en tegelijk nieuwe kansen te creëren voor natuurherstel waarin zeldzame planten zich thuis voelen.

De afbraak van het huisje zal twintig werkdagen duren. De aannemer moet eerst het asbest verwijderen voordat hij aan de echte afbraak kan beginnen. Omdat het huisje vanachter op het perceel staat, blijft de hinder voor doorgaand verkeer heel beperkt. Er zullen vrachtwagens over de toegangswegen moeten rijden, maar voor de rest zal de aannemer de overlast tot een minimum beperken

Later dit jaar zullen ook de dijken en andere ophogingen afgegraven worden. Toegangswegen zullen afgebroken worden en de oevers van de vijvers zullen natuurvriendelijk ingericht worden. Er zal zich spontaan een bos vormen, afgewisseld met struweel, rietland en ruigte. ‘Zo wordt dit een stukje natte topnatuur. Een aantrekkelijk wandelpad zal de gebieden Balderij en Rielenbroek met elkaar verbinden’, zegt Hildegarde Quintens, regiobeheeder bij Natuur en Bos.

Het einde van deze nieuwe inrichting is voorzien in 2022