Geel

Stickerstrijd in Geel

Wie zich wel eens te voet of per fiets door Geel verplaatst, ziet ze steeds vaker opduiken langs de wegen: de politiek gekleurde stickers. Op verschillende plaatsen vindt er zelfs een ware stickerstrijd tussen (extreem)rechtse en (extreem)linkse groepen plaats.

Sinds enkele maanden duiken voornamelijk de stickers van de website Make Vlaenderen Great Again, verbonden aan het Schild en Vrienden van Dries Van Langenhove, steeds vaker op in het Geelse straatbeeld. Via die site kan je voor €4 pakketjes van 50 stickers kopen met nationalistische en soms zelfs racistische slogans. De meest beruchte is wel die met een afbeelding van Leopold II met als opschrift: ‘Handjes kappen, de Kongo is van ons’, die recent uit de webshop gehaald werd. Andere stickers dragen slogans als ‘Wees trots blank te zijn’, ‘Links gespuis, ga naar huis’ of ‘FCK VRT’. Later kwamen daar ook stickers van het extreemrechtse Voorpost bij, met slogans als ‘Stop de asielinvasie’ en ‘Behoud onze cultuur’. Op verschillende plaatsen hangen ze letterlijk op elke hoek van de straat of om de drie verlichtingspalen. De nieuwste stickers zijn van het zogenaamde stickerverbond ‘Plakpateekes’, dat eveneens in rechtse hoek gesitueerd moet worden. Tot slot doken ook stickers op die handelen tegen mondmaskers of die oproepen om de ‘ecofascisten’ van Bos en Natuur te stoppen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collage-3.png

Dat het bij verschillende mensen op de zenuwen begint te werken om overal geconfronteerd te worden met rechtse slogans, blijkt uit de talrijke manieren om de stickers te laten verdwijnen. De meest effectieve lijkt om de stickers te verwijderen. Helaas blijven er dan wel vaak lijmresten achter op de bestickerde voorwerpen. Ook werden verschillende rechtse stickers overplakt door linkse, antifa-stickers. Deze stickers propageren dan weer slogans als ‘Black Lives Matter’, ‘Anti-Fascist Action’ of ‘Give Fascists a Platform’ met een niet mis te verstane guillotine bij. Deze stickers zijn echter relatief zeldzaam en lijken na een korte zoekopdracht aanzienlijk duurder te zijn dan hun rechtse tegenhangers. Elders werd dan weer voor een meer ad hoc oplossing gekozen en de rechtse slogans met zwarte viltstift geschrapt. Op de fietsostrade van Geel naar Mol haalde men het zwaardere geschut boven en werden de stickers overspoten met graffiti. Deze laatste werkwijze is echter niet aan te raden: de stickers blijven goed leesbaar, maar de lichtpalen kregen er wel een erg lelijk uitzicht.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collage-1-1.png

Hoewel wildplakken verboden is, is het vaak moeilijk na te gaan wie er geplakt heeft. De vernoemde organisaties zullen steeds zeggen dat ze geen opdracht gaven om de stickers op de betreffende plaatsen te kleven. Hierdoor heeft nagenoeg alleen een heterdaad-betrapping rechtskracht. Het Geelse stadsbestuur liet ons weten dat er in 2020 één GAS-dossier werd opgestart over de stickers, maar dat dit niet kon opgestart worden aangezien er geen adres gekend was van deze organisatie. De boetes kunnen oplopen tot 350 euro, waarmee je toch al goed 4.000 stickers kan kopen.

Op onderstaande map verzamelden we de stickers die we de afgelopen weken tegenkwamen. Deze heeft geenszins de bedoeling om volledig te zijn, maar wil vooral een indicatie geven van veel voorkomende stickers en druk beplakte plaatsen.

© Sander Verwerft