Geel

Studenten KUL-Campus Geel zoeken oplossingen voor echte problemen

Voor het tweede jaar op rij organiseerde de KULeuven campus Geel de Innovatie Academie. Masterstudenten Industriële Ingenieurswetenschappen in de Voedingsindustrie kregen de opdracht ‘een echte oplossing voor een echt probleem’ te bedenken.

Na maanden hard werk en begeleiding van VoKa en bedrijven uit de industrie, stelden 4 groepjes woensdagmiddag hun product voor.

Product: Peruna – team: Foodible

Peruna is een krokant schijfje van groentepuree omringd door een knapperig korstje van gedroogde aardappelschilfers. Het is ontwikkeld om de aardappel- en groenteoverschotten tegen te gaan. Het bestaat voor 30% uit aardappel en 65% groenten en zal te verkrijgen zijn in de diepvriesafdeling. De studenten hebben bewust gekozen voor kleine porties voor alleenwonenden.    ‘1/3 gezinnen in Vlaanderen zijn eenpersoonsgezinnen. Zij willen kleinere porties eten en meer variatie op een week en geven zelf aan niet veel tijd te willen investeren in een maaltijd klaarmaken’, verteld Chakotay Vandenberghe van Foodible. Lauren Vandervee, een ander teamlid, vult aan: ‘Peruna lost dit op door zowel het zetmeelproduct als het groenteproduct te zijn.’

Peruna is zoutarm en hypoallergeen. Dat wil zeggen dat het geen gluten, lactose of andere allergenen bevat.

Product: Pops – team: Flavo

 Pops is een gezonde chipsvariant op basis van groeten. Op dit moment bestaat het alleen op basis van paprika, maar de studenten hopen snel meer groentesoorten te kunnen gebruiken. Het is ontwikkeld om voedselvermindering tegen te gaan. ‘Op een jaar tijd hebben twee Vlaamse veilingen zeshonderd ton rode geregistreerd’, zegt Lotte Verbaet van Flavo. ‘Dit komt overeen met het gewicht van 92 volwassen mannelijke Afrikaanse olifanten.’ De chipjes hebben een verlaagd vetgehalte omdat de groenten gedroogd worden in de oven in plaats van gefrituurd. Flavo heeft gefocust op een heel duurzame en lokale productie. Zo werken ze zo veel mogelijk samen met lokale boeren.

Product: Barry – team: Foodrush

Barry is een gezonde en hypoallergene ontbijtsnack. De reep is gemaakt op basis van kikkererwten en fruit. ‘Bijna alle ontbijtkoeken bevatten wel minstens een allergeen. En die die dat niet doen, smaken heel slecht’, vertelt Foodrush. Barry is volledig hypoallergeen en bevat dus geen gluten, noten of lactose. In 1 reep zitten ook nog eens alle voedingswaarden die je nodig hebt in een ontbijt. Op dit moment bestaat er alleen nog maar een barryreep met appel, maar daar hoopt Foodrush snel verandering in te brengen.

Product: StrawBite – team Power

Met StrawBite heeft Power een oplossing proberen vinden op het naderend verbod op plastic rietjes. Ze hebben een product ontwikkeld op basis van suiker dat het perfecte alternatief is. Anders dan de huidige alternatieven  (papieren of metalen rietjes), geeft StrawBite iets extra aan het drankje. Power gebruikt alleen natuurlijke smaakstoffen en geeft elk drankje een smaakboost. Er is nog wel wat werk aan het product, zo lost het bijvoorbeeld nogal snel op in een vloeistof. Omdat het rietje op basis van suiker is gemaakt, kan het ook snel plakken. Power zegt dat het een oplossing zoekt voor deze problemen. Op dit moment is StrawBite gericht op horeca om een extraatje te geven aan cocktails, maar ze sluiten niet uit dat het ook aan particulieren verkocht zal worden.

De studenten doen ook mee aan de innovatiewedstrijd van Fevia met deze producten.