Mol

Vergunning voor vierde windturbine in Berkebossen geweigerd

De deputatie van de provincie Antwerpen heeft de vergunning voor de realisatie van de vierde windturbine op industrieterrein Berkebossen geweigerd. Tijdens het openbaar onderzoek kwamen er honderden bezwaarschriften tegen de windturbine binnen.

Tussen 21 januari en 19 februari liep een openbaar onderzoek naar de bouw en exploitatie van een vierde windturbine op industrieterrein Berkebossen. De nieuwe windturbine zou een hoogt van 200 meter krijgen, 50 meter hoger dan de bestaande turbines. Eigenaar Luminus zorgde voor genoeg informatie tijdens het openbaar onderzoek. Zo kregen alle omwonenden in een straal van 800 meter een brief en konden ze, als ze dat wilden, deelnemen aan een videovergadering.

In de zitting van 25 februari besliste het college van burgemeester en schepenen eveneens om een negatief advies te geven. De tiphoogte van 200 meter zou een te grote impact hebben op de directe omgeving. De vierde windturbine zou ook een negatieve visuele impact hebben op het casino en de citéwijk.

Uiteindelijk lag de beslissing in de handen van de deputatie van provincie Antwerpen. Die besloot om het advies van het gemeentebestuur te volgen. Luminus krijgt geen vergunning om een vierde windturbine te bouwen, maar kan wel nog beroep aantekenen tegen deze beslissing.