Geel

Wereldzwerfdierendag: Katmobiel Oscar vraagt aandacht voor zwerfkatten

Op zondag 4 april was het wereldzwerfdierendag. Sinds 2011 wordt op deze dag wat extra aandacht gevraagd voor zwerfdieren over de hele wereld. Daarom stond GAIA zaterdag met katmobiel Oscar op de markt in Geel. ‘We willen mensen sensibiliseren en informeren over waarom het zo belangrijk is dat je je kat laat steriliseren’, vertelt een medewerker van GAIA.

Elk jaar komen er meer dan 35.000 jonge katjes in een asiel terecht. ‘Er zijn veel te veel zwerfkatten en die komen er doordat ongewenste nestjes gewoon gedumpt worden.’

Stad Geel heeft sinds een paar jaar een zwerfkattenproject. Als mensen een zwerfkat zien kunnen ze dat melden bij Stad Geel. De kat wordt dan gevangen, gechipt, gesteriliseerd en gevaccineerd. Daarna wordt ze terug vrijgelaten op de plaats waar ze gevangen is. ‘op die manier heeft het beestje nog een heel mooi leven maar kan ze zich niet meer ongecontroleerd verder voortplanten’

Katmobiel Oscar is wel vaker aanwezig op evenementen om aandacht te vragen voor de zwerfdierenproblematiek. ‘We hebben onze leuke katmobiel mee en we hebben ook een soort minitentoonstelling met pluche katten die geluid maken, een klaaglijk gemiauw. Op die manier gaan mensen al eens stoppen aan onze stand en kunnen we meer awareness creëren voor een probleem dat in België echt wel aanwezig is.